Bieb op school

De bibliotheek op school

 

Als leesconsulent werk ik voor de bibliotheek op verschillende scholen, zo ook op ’t Noorderlicht. Elke maandagmiddag ben ik in verschillende klassen om lessen te geven rondom boeken en zo het leesplezier bij de kinderen te vergroten.

In het schooljaar zijn er vijf blokken, verdeeld van vakantie tot vakantie, en elk blok zijn er vier groepen aan de beurt waar ik een half uur in de klas kom om deze lessen te geven. We werken altijd over een bepaald thema. Soms sluit ik aan bij een onderwerp waar de klas op dat moment over werkt, een andere keer kies ik zelf een project om aan te bieden in de klas of wat op dat moment speelt, zoals bijvoorbeeld de Kinderboekenweek. In dit half uur komen er verschillende activiteiten voor leespromotie aan bod. Zo laat ik de kinderen kennis maken met een bepaald boek (of meerdere boeken), we praten over het boek, ik lees er een stuk uit voor en we maken er een verwerkingsopdracht bij of spelen een spel wat past bij het boek. Ook neem ik altijd een aantal boeken mee die bij het project passen, die het gehele project in de klas mogen blijven. Leerlingen kunnen deze boeken dan lezen en op een laagdrempelige manier kennismaken met de boeken die er in de bibliotheken zijn.

 

Daarnaast wijs ik de leerlingen op de diensten en producten die de bibliotheek te bieden heeft. Zo is de bibliotheek er niet alleen voor het lenen van leesboeken, maar ook van strips, luisterboeken, DVD’s, tijdschriften, enz. En dit alles is gratis voor kinderen t/m 18 jaar.

 

Door de Bibliotheek op School aan te bieden op school, werken school en bibliotheek samen aan de taalontwikkeling, leesbevordering en mediawijsheid van de leerlingen. Het doel is om de kinderen te stimuleren om meer te lezen, zowel op school als thuis. En natuurlijk ook om het leesplezier bij de kinderen te vergroten!

 

Mocht u vragen hebben over bovenstaande, of vragen over de bibliotheek, spreek mij gerust eens aan op school! Of stuur een mailtje naar F.Meedendorp@bibliotheekoosterschelde.nl . En op social media ben ik te vinden op Facebook als ‘leesconsulent Francisca’.